Huset, hvor Café Morgenstjernen i dag findes, blev bygget i den tyske tid (1864-1920). Her var togstation for Kleinbahnen til Haderslev frem til 1932.
Senere blev huset brugt til danse-bule og posthus.
I 2015 købte en avisfond den tomme bygning. Her blev nu redaktion for den kirkelige ugeavis Udfordringen og lokalavisen Christiansfeld Avis. Desuden var der boglager og salg fra en net-boghandel.
En enlig mor fra Kolding, Mette, lejede nu en del af huset til en cafe. Mette havde oplevet en mirakuløs helbredelse. Hun havde før været en benhård ateist, men på grund af helbredelsen var hun blevet troende. Hun følte imidlertid, at det var for svært for ”almindelige mennesker” at opdage hemmeligheden om Gud, sådan som hun selv havde gjort – efter mange omveje. Derfor ville hun oprette en café, hvor det var okay at tale om det åndelige. Hun tilbød også at lægge hænder på syge og bede for deres helbredelse. Og faktisk blev flere mirakuløst helbredt ved bøn.
Selv om Mette sled hårdt i det, kunne hun ikke få caféen til at brødføde både hende og de to døtre. Efter 3-4 år kastede hun håndklædet i ringen og flyttede til Kolding, hvor hun fik et lønnet fuldtidsjob.
Udfordringen opretholdt nu caféen i en periode med deltidsansatte og frivillige. Men fra 1.1. 2024 meddelte den nye ledelse, at de frivillige enten selv måtte køre caféen videre, ellers ville den blive lukket.
Caféen var blevet et elsket fristed for både lokale og turister – og de frivillige. Mange satte pris på den afslappede og hyggelige stil i den ’blandede landhandel’ – og de lave priser.
De frivillige nød også at betjene gæsterne ud fra de værdier, som Christiansfeld blev oprettet på, bl.a. gæstfrihed og gavmildhed.
De frivillige besluttede derfor at føre caféen videre uden løn – men med det formål, at et overskud skulle gå til en børnelandsby for gadebørn i Afrika, som en af de frivillige havde besøgt flere gange og kunne sige god for.
Caféen drives i dag af en håndfuld frivillige, som skiftes til at give en dag til det gode formål. De bager selv boller og sønderjysk brødtorte.
De svarer gerne på spørgsmål om byens helt specielle historie og om den gamle grænse, som ligger lige nord for byen. Eller hvad gæsterne nu ellers har lyst til at snakke om.
Og ligesom i Mettes tid, er der stadig mulighed for at få personlig forbøn for sygdom eller andre problemer. Det foregår i et stillerum bagved. (Spørg blot de frivillige. Hvis der er for travlt i caféen, kan man aftale at mødes senere.)
Har caféen noget med Brødremenigheden at gøre? spørger nogle gæster.
Nej, formelt er caféen ikke knyttet til Brødremenigheden. Men de frivillige føler, at caféen fungerer i samme ånd og med samme idealer om lighed, frihed og broderskab i troen, som byen blev grundlagt på i 1773.
Gennem salg af den specielle herrnhuter-stjerne støttes Brødremenighedens Danske Missions arbejde i Afrika.
Caféens navn, Morgenstjernen, kommer også fra denne stjerne, som har sin helt egen historie.