Christiansfeld er Danmarks honningkageby – tre bagerier fremstiller hver sine lækre udgaver, og alle mener, at deres er de ægte og originale…
I 1783 flyttede hatte- og parykmager Immanuel Martin Achtnich til Christiansfeld fra Tyskland. Men han opdagede hurtigt, at der ikke var salg i parykker eller hatte i Christiansfeld-området.
I stedet begyndte Achtnich at ændre på sin kones opskrift på lebkuchen. Og de gik som varmt brød helt i Kolding og Haderslev.
Snart var Christiansfelder honningkager et begreb i hele Danmark.
De ’originale’ kager…
Achtnich-familien fortsatte som bagere i flere generationer. En efterkommer, Emil Achtnich, overtog senere Brødremenighedens Bageri på hjørnet af Kongensgade og Lindegade.
Emil Achtnich blev kaldt for Sukkerbageren og blev i 1905 valgt til borgmester. Da Sønderjylland blev genforenet med Danmark, flyttede han til Tyskland. Og Brødremenigheden købte den hemmelige opskrift af Achtnich.
Jævnligt holder der en kongelig kronebil udenfor, når medlemmer af Kongehuset skal have en honningkage med til kaffen! Og til bryllupper på Amalienborg blev der også bestilt honningkager i Christiansfeld.
Den nye opskrift…
Efter en nænsom restaurering af bageriet overtog en kendt chokolade-specialist i 2011: Kim Rasmussen har vundet adskillige priser for sin chokolade (Xocolatl).
Han ændrede helt den gamle opskrift, og mener at hans honningkager er nærmere på originalen. Fx brugte man i 1783 ikke hvedemel som i dag, så han bruger gerne rugmel og økologisk hvedemel fra Skærtoft Mølle på Als. Her maler man på en stenkværn. Derved beholder kornet sine gode egenskaber og smagsstoffer. Desuden henter han chokolade hjem fra Valrona i Brazilien. Og den eksotiske krydderiblanding fra de gamle opskrifter, er naturligvis også økologisk.
Honningkagehuset har også den ’originale’ opskrift
Man kan dog stadig købe de »originale« honningkager fra Honningkagehuset i den sydlige bydel.
En bagersvend havde nemlig opskriften i hovedet, da han forlod Brødremenighedens Bageri og oprettede sit eget bageri.
Honningkagerne sælges bl.a. også i Donslund Vinforretning.
De ’ægte’ honningkager
Den tredje udgave af de ældste originale honningkager stammer fra Brødrehusets Bageri, som er lige så gammelt eller ældre end Brødremenighedens Bageri. Vi kender kun dets historie siden 1899. Bagermester Gottfred Schmolke fortæller, at hans bedstefar Johannes kom hertil som bagersvend på valsen fra Slesien i Polen i 1899. Da bagermesteren i Brødrehuset blev syg, overtog han 1901 forpagtningen helt frem til 1943. Gottfred overtog som 3. generation efter sin far.
Den fugtige kælder under Brødrehuset blev brugt til opbevaring af honningkagerne, så de kunne trække fugt i 3 måneder.
I 1986 udbrød der en voldsom brand i Brødrehuset. Gottfred flyttede bageriet ud i byens industrikvarter, hvor bagermester John Frede Johansen nu har overtaget. Men han bager fortsat honningkager med den originale gamle krydderiblanding fra Brødrehusets Bageri. Brødrehusets »ægte« honningkager sælges ikke direkte fra bageriet, men fra Café Morgenstjernen i den tidl. jernbanestation i Jernbanegade.
Honninghjerter blev brugt til forlovelse
Tidligere var det en romantisk skik at gå til præsten for at få offentliggjort en forlovelse. Præsten tog ved en sådan lejlighed et honninghjerte, brød det midt over og gav en halvdel til hver for at stadfæste den hjertelige forening af de to.
I dag kan man også dele et honninghjerte – om ikke hos præsten – så dog i den samme by, hvor de kyseklædte piger og mændene med de bredskyggede hatte engang færdedes.